Medlemsbrev nr 1 – 2011

Fremtidens Medlemsbrev via e-post

Mange har sendt oss e-post-adressen, hjertelig takk, det gjør utsendelsen smidigere for oss. Vi tror imidlertid det finns enda flere som har e-post og gjentar vårt ønske. Har du fått dette Medlemsbrevet med vanlig papirpost, så har vi ikke mottatt din e-mail-adresse. Vi ber deg vennligst om å sende den til: pervatn@hotmail.com Per er ansvarlig for vårt medlemsregister.

 

  1. februar, kl 19, Østkirkens hellige bilder – Ikonmaling, kunstner Rigmor Rysst, Margaretakyrkan, lilla salen

Rigmor Rysst gir mandag 14. februr kl 19 en times foredrag, en innføring i det religiøse, kulturelle og historiske aspektet på ikonmaling. Rigmor Rysst er selv ikonmaler.

Etter foredraget inviterer foreningen til kaffe og boller. Ingen påmelding. Velkommen!

 

06 april, kl 18. Möte med succéförfattaren Herman Lindqvist i ambassadörens residens

Sveriges ambassadör, Ingrid Hjelt af Trolle, har inbjudit Norsk – Svensk Forening att hålla mötet i ambassadörens residens, Inkognitogaten 27, ingång Meltzers gate,

 

onsdag 06 april kl 18 – 21

Herman Lindqvist berättar om Karl XIV Johan, den första Bernadotten, hans arvtagare och den dynasti som grundades. Boken om Karl XIV Johan kom ut inför Bernadottejubiléet förra året och den norska översättningen kom ut i höstas.

 

Föredraget efterföljs av minglande mottagning.

 

Begränsat antal platser. Föranmälan måste göras senast måndag 28. mars till:

e-post: post@norsksvenskforening.com eller telefon 22 55 20 10 Kerstin Rådetorp,

mobil 90 68 78 03, eller Birgitta Ennals 22 44 64 75, mobil 95 97 08 44. Välkommen!

 

08-10 april Göteborg-3-dagarstur med musikal på Operan,

Norsk – Svensk Forening –  65-års-jubileringsmarkering –

Om ytterligare någon önskar följa med, finns det tre biljetter till Operan. Så avslutar vi bokning som inkluderar Operabiljett. Du kan också bli med på turen utan Operabiljett. Då reduceras naturligtvis resans pris med biljettpriset. Vi hänvisar till Medlemsbrev nr 8-2009.

 

30 april Svensk Valborgsmässoafton

Markera dagen, det kommer program

 

  1. mai – Frigjøringsdagen

Markera dagen, det kommer program                                                               –

 

25-26 maj – seminarium – Förintelsen och Nordens judar, se bilaga 

 

Vennlig hilsen/Styret

 

Bilaga Medlemsbrev nr 1 – 01. februar 2011

25 -26 maj – Seminarium – Förintelsen och Nordens judar

Specialresa till Mälsåkers slott  

 

Grip chansen att bli med på en försommarresa till Mälsåkers slott på Selaön i Mälaren, det vackra Tessinslottet från Sveriges stormaktstid. Det har också en given plats i Norges krigs- och ockupationshistoria. Där utbildades ”polititropper” 1943-45 och vid krigsslutet organiserades en norsk befälskola. Denne militära uppladdning har gestaltats i utställningen om Den glömda armén.

 

Svenska Norgehjälpen – En folkrörelse för ett broderfolk i nöd

är en ny utställning som öppnades förra sommaren med förre Osloambassadören Magnus Vahlquist som invigningstalare.

 

Denna utställning öppnas på nytt med ett seminarium för särskild inbjudna:

Förintelsen och Nordens judar är temat och i programmet medverkar personer från både Danmark, Norge och Sverige.

 

Seminariet – Förintelsen och Nordens judar – äger rum torsdagen den 26 maj och är ett heldagsevenemang.

 

Ett begränsat antall platser, till subventionerat pris för våra medlemmar, finns i en minibuss som lämnar Oslo onsdag morgon 25 maj och kommer tillbaka sent torsdag kväll.

 

Bussen avgår onsdag 25 maj kl 0900 från Sentralstasjonen/Hotell Opera. Vi gör ett lunchuppehåll vid 12-tiden och tar vägen om Kjesäter, kaffepaus, det slott i Södermanland som var mottagningscentral för norska flyktingar 1942-1945.

 

Resans pris är NOK 2 000 och inkluderar bussresa med reseledare, lunch onsdag, övernattning på Gripsholms Värdshus i småstadsidyllen Mariefred, där vi äter buffé onsdag kväll. Det fyrstjärniga värdshuset har anor från 1600-talet, är beläget intill Mälaren och med utsikt mot Gripsholms Slott. Se www.gripsholms-vardshus.se

 

I avgiften ingår också lunch seminariedagen, – svenskesuppe – som serveras i den krigshistoriska barack, som invigdes 2009.

 

Efter ett stopp på vägen beräknar vi hemkomsten till Oslo till 22-tiden

Bokning: e-mail: post@norsksvenskforening.com eller telefon Kerstin Rådetorp 22 55 20 10 eller mobil 90 68 78 03

Betalning senast 02 maj till bankkonto: 6001 05 37102 Norsk – Svensk Forening.

 

Var rask om du är intresserad av turen till seminariet i Mälsåkers slott. Välkommen!

 

Seminariet äger givetvis rum i Riddarsalen i Mälsåkers slott. I avgiften ingår också lunch som serveras i den krigshistoriska barack, som invigdes 2009. Det blir inte ärtsoppa men väl svenskesuppe !

 

Seminariets syfte är att sprida upplysning om ett intressant samtidshistoriskt kapitel i Norden under andra världskriget. Det har dagsaktuell relevans på grund av antisemitism och islamofobi, flyktingfientlighet och främlingsrädsla, nynazism och rasism.

 

Särskild inbjudan går ut till bl.a. publicister, politiker, föreningsledare, lärare och studenter via t.ex. Föreningen Norden, studieförbund etc. Det kan genomföras tack vare stöd från bl.a. Norges Ambassad och Svensk-norska samarbetsfonden.

 

Programmet har följande innehåll:

Ola Larsmo, författare och ordförande i Svenska PEN, öppnar seminariet och leder också den avslutande paneldebatten.

 

Mona Levin, journalist, debattör och teaterkritiker i norska Aftenposten, berättar om sin dramatiska flykt till Sverige hösten 1942, undan Gestapos förföljelse av judarna i Norge. Hennes far var musiker och kompositör, reste runt och underhöll norska flyktingar och soldatrekryter och gav konserter till förmån för Svenska Norgehjälpen.

 

Bjarte Bruland, forskare vid Jødisk Museum i Oslo, följer upp med att sätta in Mona Levins öde i det stora sammanhanget: Vid Nazi-Tysklands ockupation 1940 fanns c:a 2 100 judar i Norge, varav c:a 500 var relativt nyanlända flyktingar från Tyskland, Österrike och Tjeckoslovakien. 770 judar forslades 1942 till Förintelsen, merparten mördades i Auschwitz och bara 30 överlevde världskriget.

 

Mats Tangestuen, även han forskare vid Jødisk Museum, berättar om Carl Fredriksens Transport, och samtalar med efterlevande till de som organiserade detta fiktiva företag. Totalt lyckades man rädda c:a 1 100 judar till Sverige.

 

Cecilie Banke, dansk historiker och samhällsdebattör, diskuterar med sin f.d. universitetslärare, historikern och författaren Håkan Arvidsson, om den lyckade räddningen av merparten av Danmarks judar över Öresund 1943. Cecilie Banke är seniorforskare vid Dansk Institut for Internationale Studier och där ansvarig för forskningsenheten för Holocaust och andra folkmord.

 

Anders Johansson är seminarieledare. Han svarar för idé och innehåll i utställningen Svenska Norgehjälpen som har gestaltats av Jan Brandt och Max Brandt. Det är samma team som byggde utställningen om Den glömda armén som invigdes 2006 av framlidne Stephan Tschudi-Madsen. Denna utställning finns kvar i slottet, om än i nedrustat skick.

 

Medarrangörer är bl.a. Norges Ambassad, Föreningen Norden, Svensk/Norskt Kulturcenter i Furudal, Norsk-Svensk Forening i Oslo och Svensk-norska föreningen i Stockholm.

 

PS: Framtiden för seminarier och utställningar vid Mälsåkers slott är oviss. Inom det svenska finansdepartementet pågår en översyn om vilka kulturfastigheter som i framtiden ska förbli i statlig ägo. I en utredning rankas Mälsåkers slott inte särkilt högt. Där står att läsa:”År 1943 inköptes godset av den norska legationen och under benämningen polisskola utbildades i hemlighet norska elittrupper som rekryterades bland norska flyktningar. Omkring 15 000 norrmän fick på så vis militär utbildning i Sverige. Två år senare uppstod en kraftig eldsvåda och huvudbyggnadens övre våningar och tak förstördes. – – – –

 

Mälsåkers funktion under andra världskriget är intressant, men de fysiska spåren av denna korta period är numera borta”DS

Kommentera