Medlemsbrev nr 4 – 2013

Dalmåleriet og kurbitsentorsdag 23. mai – kl 19, sted Margaretakyrkan

Et felles arrangement: Norsk – Svensk Forening og Nordre Aker kirkeakademi

Dalmåleri kaller man det folklige maleri som ble utført av selvlærte småbønder i Dalarna i Sverige, og som hadde sin storhetstid i en periode på nær 100 år fra 1770-talet og fremover. Det er en folkekunst med sterk egen identitet, som sammen med folkedraktene, byggeskikken, folkemusikken og midtsommertradisjonene gir bygdene omkring sjøen Siljan en særstilling innen folkekulturens område i Sverige. Gjennom omkringvandrende malere begynte Dalmåleriet å spre seg til tilgrensende landskap fra omkring 1800, og de nådde også over grensen til Norge, som det er funnet eksempler på f.eks. i Folldal i Østerdalen.

Kurbitsen er et dekorativt element, en blomsterkvast, som finnes både som en utfyllende

del av Dalmåleriet og som selvstendig dekorasjonselement på bl.a. møbler og dører. Den norske museumsmannen Trond Juul Gjerdi har  forsket på Kurbitsens opprinnelse og har skrevet en stor artikkel om emnet. Navnet ble lansert på 1930-tallet for å skille dette spesielle element fra annen folkekunst i Norden.

Spesialisten Roland Andersson fra Dalarna vil føre oss inn i Dalmåleriet, og Trond Juul Gjerdi vil med fine lysbilder fortelle om Kurbitsen, og spredningen av Dalmåleriet til Norge.

Det blir servering av suppe. Medlemmer av foreningene betaler kr. 50,- øvrige gjester kr. 100,-

Det er mulig å melde sig som medlem der och da.

Fredriksten festning, Rød Herregård og Fredrikshalds teater

–          dagstur med buss – søndag 2. juni

Østfold har mange kulturminner. Vi har lagt opp til en dagstur med buss til Halden og besøker Fredriksten festning, Rød Herregård og Fredrikshalds teater. Festningen, der Karl XII ble skutt i 1718, er et imponerende byggverk og ligger flott til i byen, Rød Herregård, fra 1700-tallet, er en helt unik opplevelse både inne og ute med et lystanlegg med bl a en barokkhage. Fredrikshalds teater er oppført 1838 og er Norges eldste teater.

Prisen beregnet etter 20 påmeldinger. Program med pris og velkommen med din booking er vedlagt.

Svensk Midsommarafton – fredag 21. juni kl 18 på Voksenåsen

Svensk Midsommarafton, en tradition med dans kring den löv- och blomsterklädda midsommarstången. Ingemar och Birgitta Ihlis leder musik och dans. Lek, tävlingar, glass och godispåse till barnen, lekledare Reidun Løvstuen. Korv och läsk (brus) finns att köpa. Ingen anmälning – bara kom!

Voksenåsens svenska Midsommarbuffé med många delikatesser serveras ved 19-tiden. Pris för medlem kr 225 och övriga gäster kr 310. Underhållning och dans. Bordsreservation 22 81 15 10 og 22 81 15 43. Välkommen!

Styrelsen önskar en skön sommar!

Kerstin, Birgitta, Maria, Gerd, Elisabeth, Jorun, Nils och Yngvar