Medlemsbrev nr 5 – 2014

Upplev medeltiden i Vadstena, bo i klostret, besök slottet och prins Eugens tidigare sommarhem, möt en av Vätternbygdens vackraste vyer från Övralid, nationalskalden Verner von Heidenstams hem, vandra på hans ägor till Farfarstugan. Smaka på det hälsobringande vattnet i Medevi Brunn. Och hur var det att vara patient på brunnslasarettet på 1700- talet?

På vägen till Östergötland besöker vi Nobelmusèet i Karlskoga i Värmland.


Nobelmusèet Karlskoga, Björkborns herrgård byggdes 1812-1814 och blev Alfred Nobelshem under perioden som han var Bofors ägare (1894-1896). Björkborn var Alfred Nobels sista hem och han bodde där till sin död år 1896. Efter renovering öppnades det 1978 som ett museum för att visa hur Alfred Nobel bodde och levde. www.nobelkarlskoga.se

Vadstena – medeltidsstaden – och den heliga Birgitta.
Under medeltiden var staden en av Nordens främsta vallfartsorter och ett viktigt kultur- och handelscentrum. Stadsbilden domineras fortfarande av klosteranläggningarna, kyrkorna och slottet, ett av Sveriges förnämsta renässansslott.

Vadstena är känt för sin spetsknyppling, Vadstenaknyppling,Vadstena Spetsmuseum, är inrymt i Gottfrid Larsson-gården, Skänningegatan 9. Öppet i maj enligt överenskommelse. Elsa Petterssons Spetsaffär, Storgatan 23, Glasbruket Vas Vitreum Crystal ligger på Slottsgatan 12. (Azylenparken) NB: öppettider!

Vadstena Klosterhotel är till större delen beläget i det forna Birgittaklostrets byggnader från 1200- och 1300-talet och ligger i klosterområdet. Nära till alla kulturella sevärdheter, som Klosterkyrkan, Sancta Birgittas Klostermuseum, Mårtens Skinnares hus, Hospitsmuseet och till pittoresk shopping i Vadstenas idylliska centrum. www.vadstenaklosterhotel.se

Vi har rum i Vadstena Klosterhotel, som är inrymt i nunneklostrets västra länga. Här är det trappor för att komma till rummen. Vi har också rum i markplan i Klostergården, för dem som inte har så lätt för trappor.

Frukostmatsalen ligger i Klosterhotellet, ca 150 meters promenad från Klostergården.

I Restaurang Munkklostret kommer vi rakt in i 1400-talet, ursprungligen munkarnas domäner i det dubbelkloster som grundades av Heliga Birgitta år 1384. Munkarnas dormitorium (sovceller) är numera Restaurang Munkklostret. Här intar vi en 2-rätters middag på lördagen. 

Övralid – nationalskalden Verner von Heidenstams hem. Som ung seglare på Vättern såg Verner von Heidenstam en plats, som fångade honom med sin skönhet. Senare i livet, som Nobelpristagare, fick han chansen att förverkliga en dröm. Att bygga ett vackert hus på den platsen och leva där resten av sitt liv. Ett hem av skönhet och litterär historia. Vi vandrar på stigarna i Heidenstams landskap och är gäster i Farfarsstugan. www.ovralid.net

Medevi brunn – Nordens äldsta hälsobrunn! 1678 startades brunnsverksamheten av förste brunnsläkaren Urban Hjärne och dåvarande ägare Gustav Soop. Urban Hjärne analyserade vattnet i källan, som var känd som offerkälla redan på stenåldern. Läkaren menade att både kroppen och själen behövde sitt för att hälsan skulle infinna sig. Att glömma bort vardagens bekymmer med musik och trevligt umgänge var lika viktig som det renande vattnet och måttlig motion. Kända begrepp från Medevi är Brunnsorkestern och grötlunken. Under 1700 – och 1800-talen växte Medevi Brunn fram och fick sitt nuvarande utseende.  Och hur var det att vara patient på Brunnslasarettet på 1700-talet? www.medevibrunn.se

Program
Fredag 23 mai
Avreise 0900 Oslo – Karlskoga, 296 km
13-15 Nobelmuseet i Karlskoga, visning med guide
Lunch Karlskoga Värdshus. Sallad, bröd, smör, måltidsdryck, varmrätt och kaffe
Karlskoga  – Vadstena, 134 km
Ank ca 1730 Inkvartering i Vadstena Klosterhotel och Klostergården
1830 Vi är inviterade till Göran Söderströms hem, som ligger helt nära Klosterhotellet. Göran är vår guide och mycket god vän till vår styremedlem Gerd. Göran förbereder oss på morgondagens vandring med besök i bl a Klosterkyrkan och Vadstena slott. Göran Söderström är numera 2.vice ordf i Kulturnämnden, han har også bl a ansvar för drottningvåningen i Vadstena slott m m
2000-tiden Rådhuskällaren, Rådhustorget 9, 2-rätters middag
 

 

Lördag 24 mai
0900 – 0945 Frukostmatsalen ligger i Vadstena Klosterhotel
För de som bor i Klostergården är det ca 150 meters promenad til frukosten
1000 Vandring med Göran Söderström genom Vadstena och visning av bl a Klosterkyrkan och Vadstena slott.

Restaurang Wasa, Rådhustorget 2. Lunch, sallad, bröd, smör, måltidsdrikk, varmrätt och kaffe.

Ettermiddagen till fri disposisjon.

Klostermuseet är öppet kl 12-16; visning kl 1300.

1645 Avresa med buss till Örberga och besök i medeltidskyrkan. Vi vandrar de 200 metrarna till Örgården, ritat och byggt av prins Eugen som hans sommarhem. Nuvarande ägare, ambassadörsparet Magnus och Märta Christina Vahlquist, har inviterat oss att njuta utsikten över Vättern. Några av oss känner ambassadörsparet från deras tid i Sveriges ambassad i Oslo.
19-tiden Retur till Vadstena och Restaurant Munkklostret, Klosterhotellets restaurant, 2- retters middag
 

 

Söndag 25 mai
0730 – 0845 Frukost i Klosterhotel
0900 Avresa till Övralid, nationalskalden Verner von Heidenstams hem vid Vätterns strand. Vi möter en av Vätternbygden vackraste vyer. Visning med guide. Promenad till Farfarstugan, kaffe/te och hembakat bröd/kakor.
Avresa till Medevi Brunn.
1230 – 1400 Vandring med guide, 90 minuter
1400 – 1500 Värdshuset Medevi Brunn, lunch. Sallad, bröd, smör, lättöl/Ramlösa,
Varmrätt, kaffe och kaka.
Avresa till Oslo, ankomst 20 -21-tiden

Resans pris
Klosterhotellet, HB, (trappor) per person i dubbelrum kr 3 600,- enkelrum kr 4 600,- Klostergården (rum i markplan), per person i dubbelrum kr 3 300,- enkelrum kr 4000,-

Resan inkluderar buss med reseledare, två övernattningar i Klosterhotellet/Klostergården med frukost, alle guidade visningar och måltider nämnt i programmet. I Rådhuskällaren dag 1 och Munkklostret dag 2 beställer/betalar var och en dryck efter egen smak.

Reiseförsäkring. Det är en trygghet med en reseförsäkring, som inkluderer avbeställningsförsäkring. Reseförsäkring inngår inte priset.

Bokning vänligen så raskt som möjligt och senast 16. april till Kerstin Rådetorp, telefon 22 55 20 10 eller 90 68 78 03 eller Birgitta Ennals, telefon 22 44 64 75 eller 95 97 08 44

Avbeställningsvillkor: Norsk – Svensk Forening debiterer ingen avbeställningsavgift. Vadstena Klosterhotel/Klostergården debiterer hotelldel, d v s två övernattningar, om avbeställning sker senere än fredag 9 maj.

Antalet är begränsat till 30 och 20 anmälningar är minimum för genomföring av resan.

Hela resans pris betalas med en gång och skall finnas på vårt konto senast 22. april, Norsk – Svensk Forening, bankkonto 6001 05 37102. Märk betalningen ” Tur Sverige.” Vi sänder en mail, eller med vanlig post, bekräftelse på din bokning och mottagen betalning.

Välkommen med din bokning!

Kommentera