Svensk Midsommarafton

p6246943-1I det gamla bondesamhället firades midsommar som en markering för sommaren och växtligheten. Man majade sina hus och redskap och band gärna en blomsterkrans till hårprydnad. Betydelsen som den största svenska festtraditionen har den fått på 1900-talet. Barn i alla åldrar tillsammans med vuxna glädjer sig åt en tradition, som man som vuxen minns från barnsben. I Sverige är den svenska midsommarfesten det närmaste man kan komma en norsk 17 maj stämning.

Johannes Döparen
Johannes Döparens Dag är en kristen helg i kyrkoåret, tillägnad minnet av Johannes Döparens födelse. Den är en av kyrkoårets äldsta helger och firas traditionellt den 24 juni, sex månader före jul.

Fram till 1952 firade Svenska kyrkan midsommar på Den helige Johannes Döparens dag den 24 juni. Midsommardagen och Den helige Johannes Döparens dag flyttades därefter till närmaste lördag. I Sverige blir därför datum numera varierande. Midsommarafton blir alltid på en fredag och midsommar kan firas i dagarna tre.

p6247021Maja en midsommarstång
Midsommarstång kallas också majstång. Att maja betyder i första hand att klä med löv, dekorera med kvistar, blommor och grönt. Det kommer från det tyska ordet «maien.» Men ordet maj och maien kommer också från månaden maj, som har fått sitt namn efter den romerska gudinnan Maia, vegetationens gudinna, som man offrade till den 1 maj.

dsc_0106Majstång eller i Sverige midsommarstång i olika varianter kan spåras genom seklerna till Frankrike och Tyskland med rötter helt tillbaka till det gamla Rom. Det var tyskarna som förde traditionen till Sverige, kanske redan på 1400-talet. Om man dekorerar en majstång i Sverige i maj, skulle det bli en underlig majstång. dsc_0105Här ligger ju frosten kvar till mitten av maj. Därför blev traditionen att maja eller löva en majstång flyttat till juni, en tid då det finns mer löv och blommor i Sverige.

Midsommarmusik med Ingemar Ihlis
Midsommarstången är centralt placerad för ringdans och lekar för barn och vuxna. Fiol och dragspelsmusik hör midsommar till. dsc_0066Norsk – Svensk Forening har sedan år 2000 engagerat dalkarlen och den välkända, svenska musikern Ingemar Ihlis med fru Birgitta till att leda vår midsommarfest på Voksenåsen. De kommer från Gagnef i Dalarna. Ingemar spelar svensk folkmusik och hanterar de flesta musikinstrument, bl a näverlur och bockhorn.

Midsommarmaten och snapsvisor
Det svenska smörgåsbordet innehåller bl a inlagd sill i flera varianter, färsk dillkokt potatis, gräddfil, hackad gräslök och kallt smör. Helt säkert serveras snaps, en eller flera. Många delikatesser ingår i smörgåsbordet. Måltiden avbrytes med jämna mellanrum av en eller annan snapsvisa. Svenskarna tycker om att sjunga snapsvisor och har många att välja på. jordber

Till efterätt serveras gärna säsongens första svenska jordgubbar med vispgrädde.

draktTrollkraft och magi!
Midsommarafton är årets ljusaste natt. Efter gammal sägen blir hela naturen den natten fylld med magisk spänning. Växligheten ansågs bära på starka krafter. På vägen hem från midsommarfesten skall ogifta flickor under tystnad plocka sju olika sorters blommor och lägga under huvudkudden. Blommorna är laddade med trollkraft, som i drömmen visar den blivande äkta mannen!

Ta med dina vänner till en svensk midsommarafton på Voksenåsen. Hjärtligt välkommen!