Valborgsmässoafton – en svensk tradition

I över 200 år har studenterna i Lund och Uppsala samlats runt en eld – majbrasan – kvällen före 1 maj. Klädda i sina vita studentmössor firar studenterna vårens ankomst med körsång och majbrasa. kor450Man är färdig med gymnasiet och har bestått examen. Som tradition och som en hyllning till våren tar man i framtiden på sig den vita studentmössan på Valborgsmässoafton.

Den svenska traditionen kom till Sverige med invandrande tyskar. Majelden härstammar från Nordtyskland. Norge har ingen motsvarighet till Valborgsmässoafton.

Den heliga Valborgs dag
Och vem var då Valborg? Jo, en engelsk kungadotter, som på 700 – talet utvandrade till Tyskland och där blev abbedissa. 1 maj förklarades hon till helgon. Det är bakgrunden till att den heliga Valborg i Sverige sammankopplas med vårens fest runt aftonen 30 april, Valborgsmässoafton.

Böndernas fest
Från äldre tider har vi vårens fest för bönderna. De stod inför en säsong av tungt och segt arbete och det  gällde att dricka märg i benen, som det hette. Det skedde med hjälp av öl och brännvin, ofta med ägg som tilltugg eller vispat till en äggtoddy.(eggedosis)

mb-2-2014-majbrasa-skansen Bålet har äldre vanor. Det är en gammal sed både i Sverige och i  många andra länder att tända bål ute i det fria någon kväll under våren. I Sverige sker det 30 april, Valborgsmässoafton.

De lärde tvistar om det gjordes för att skrämma bort rovdjur när kor och får, (kuer og sauer) släpptes ut på bete eller man gjorde det i något övernaturligt, magiskt syfte för man ville skydda sig mot häxor, som den här natten samlades för djävulsdyrkan.

Guldbergs Akademiske Kor. Norsk- Svensk Forening har sedan många år följt den svenska  traditionen och engagerat manskören Guldbergs Akademiska Kor för en konsert med bl a  svenska välkända vårsånger. Vi tänder maj- brasa, håller talet till våren, talet växlar mellan vår svenska ambassadör och vår svenska kyrkoherde. Vi sjunger allsång tillsammans med koret, naturligtvis Vintern rasat ut bland våra fjällar, visan heter Längtan till landet med musik av O. Lindblad och text av H. Sätherberg.

Voksensens svenska Valborgsbuffé serveras med många delikatesser och vi inviterar till Valborgsdans fram till midnatt.

Många medlemmar övernattar på Voksenåsen. Den natten sover man på svensk mark. Voksenåsen är Norges nationalgåva till Sverige, som tack för hjälpen under andra världskriget.

Ta med dina vänner till en svensk Valborgsmässoafton på Voksenåsen. Hjärtligt välkommen!